HAISTA SINÄ VITTU

kolumnikuva_mari-01
TEKSTI MARI JÄNTTI

Vihapuhe. Siinä termi, joka on puhututtanut ihmisiä jo useamman vuoden. Se riehuu netin keskustelupalstoilla ja pilkun jälkeen baarien edustoilla. Monille tuntuu kuitenkin jäävän epäselväksi se, mitä sananvapauden nimissä saa sanoa ja mikä on puhdasta vihapuhetta.

Euroopan neuvoston ministerikomitean määritelmän mukaan: ”Vihapuhetta ovat kaikki sellaiset ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen.” Eli suomeksi: erilaiset rasistiset puheet esimerkiksi ihonvärin, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen tai muun erilaisuuden vuoksi on vihapuhetta.

Meillä Suomessa on sananvapaus, joka on totta kai aivan loistava juttu. Vähemmän loistava juttu on kuitenkin se, kun joku yrittää vetää vihapuheensa sananvapauden taakse. Facebookin keskustelupalstat ovat oiva esimerkki tästä. Osa ihmisistä luulee, että he voivat huudella sananvapauden nojalla netissä, kuinka kaikille muslimeille tulisi työntää raketti perseeseen ja miten kaikki romanit elävät sossupummeina ja varastelevat minkä ehtivät.

Osa ihmisistä luulee, että he voivat huudella sananvapauden nojalla netissä, kuinka kaikille muslimeille tulisi työntää raketti perseeseen ja miten kaikki romanit elävät sossupummeina ja varastelevat minkä ehtivät.

Uskon, että vihapuheen juuret ovat lapsuudessa ja kasvatuksessa. Asenteita voi ja pitää yrittää muuttaa vaikka pituuskasvu olisikin jo pysähtynyt. Pienten ja vähemmän pienten lasten vanhemmat, miettikää seuraavan kerran mitä sanotte kun kohtaatte yhdessä niin sanotusti erilaisen ihmisen. Haluatko oikeasti sanoa lapsellesi, että tuolla menee joku hinttari tai, että tuo tuolla on neekeri, joka raiskaa kaiken mikä liikkuu? Tietenkin voi käydä niinkin, että vaikka vanhemmat antavat kaikkien kukkien kukkia, niin oma kullannuppu lyöttäytyy sellaiseen seuraan, jossa potkitaan mummoja ja auotaan päätä kaikille vähänkään erilaisille ihmisille.

Vihapuhetta syntyy myös ihmisten tietämättömyydestä. Kun ei ole tehty muuta, kuin pyöritty oman kylän ja navan ympärillä, ei välttämättä tunne erilaisia ihmisiä. Silloin on helppo osoitella muita sormella ja möykätä ruudun takana. Uskallan väittää, että kovin moni vihapuheen suoltaja ei tunne henkilökohtaisesti yhtään sen ihmisryhmän edustajaa, jota haukkuu.

Eräs haastattelemani ulkomaalainen kertoi kerran, kuinka tuntematon mies oli tullut ruokakaupassa sanomaan hänelle, että haista sinä vittu. Ulkomaalainen oli kysynyt syytä haistattelulle. Mies oli tokaissut siihen vain, että koska olet musta ja painellut tiehensä. Tämä esimerkki kertoo sen, miten kapeasti osa ihmisistä katsoo maailmaa ja muita ihmisiä.

Vihapuhe ei lopu siitä vaikenemalla. Se ei lopu sillä, että vastataan vihaisesti takaisin, eikä sillä, että nostamme itsemme muiden yläpuolelle. Suoraan sanottuna en tiedä voiko se koskaan loppua. Mutta se voi kyllä vähentyä huomattavasti sillä, että avaa silmät, sekä kotioven ja uskaltaa tutustua erilaisiin ihmisiin.

Yksi vastaus artikkeliiin “HAISTA SINÄ VITTU

  1. Onneksi muu planeetta onkin niin paljon suvaitsevaisempaa ja ymmärtäväisempää, kuin täällä ahdasmielisessä pohjolassa. Vihapuhe, mummojen potkiminen, kun on yksinomaan vain ja ainoastaan ihan meidän etuoikeus. Rasismi pysähtyy seinään, kun mennään pois pahasta Suomesta. Rakkauden ja rauhan ja lasten ystävien uskonnot elävät niin sulassa sovussa omissa kotimaissaan, ei ole antisemitismiä, ei muslimivastaisuutta, ei ateistien vastaisuutta, ei kristittyjen tai eikä missään nimessä, ulkomaalaisvastaisuutta, ei edes tuhmien vääräuskoisten kanssa. Jokainen saa olla vapaasti oma itsensä , seksuaalivähemmistöt kukoistavat ja sateenkaaren väreissä LQBT-liput ( anteeksi, joku kirjain varmasti unohtui ) liehuvat.

    Ja onhan se niin, että vihapuhe kyllä oikeuttaa totalitarismiin, ethän vain ajattele väärin! Eilen ei saanut Neuvostoliitosta miettiä vääriä mietteitä, tänään.. Onneksi koko sotkun takana ei ainakaan ole yhtään rahastusta etenkään tässä päässä. Ruohonjuuritason vapaaehtoiset tekevät työtä ilmaiseksi, mutta ei niitä palveluita, tiloja yhteiskunta ilmaiseksi saa. Velkakello.fi:ssä vain hassut numerot juoksevat, mutta onneksi taikaseinästä irtoaa loputtomasti fyrkkaa ad infinitum! Kyllä tämä varmasti on rikkaus – ainakin tilojen vuokraajille, yrityksille, järjestöille, unohtamatta kuljetusalan erikoisammattilaisia etenkin taipaleen alkupään puolella, jotka tästä nettoavat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s