VIINAA, VELKOJA JA VEDÄTYSTÄ

TEKSTI EMMA HINKULA          KUVA PIXABAY

-Tule kotiin, olen tehnyt ruokaa ja mulla on sinulle yllätys, Sannan poikaystävä soitti hänelle, kun tämä oli ystävänsä luona käymässä.

Kun Sanna saapui kotiin, poikaystävä istui asuntonsa sohvalla. Mies oli humalassa ja hänellä oli ase kädessään.

-Nyt sinun aikasi on tullut, poikaystävä sanoi.

girl-1149933 (1).jpg

Sanna on nyt 25-vuotias ja asuu Kajaanissa. Hän oli 18-vuotias, kun hän tutustui entiseen poikaystäväänsä Mattiin.

-Me tavattiin yhden yhteisen kaverin kautta. Mentiin käymään eräällä kaverilla ja Matti oli siellä. Se vaikutti aluksi älyttömän hyväsydämiseltä ja mukavalta.

Pari alkoi seurustella melkeinpä heti ensitapaamisen jälkeen. Sanna alkoi nähdä Matin huonoja puolia, kun Matti menetti asuntonsa ja muutti Sannan ja hänen äitinsä luokse asumaan.

-Matti alkoi yhtäkkiä olla tosi inhottava. Se ryyppäsi koko ajan, joka päivä oli pakko saada se viinapullo. Me tapeltiin lähestulkoon joka päivä. Silloin alkoi tuntumaan siltä, etten jaksa tällaista, mutta aina se sanoi, että hän muuttuu kyllä.

Sanna ja Matti asuivat Sannan äidin luona muutaman kuukauden. Sitten Sanna hankki oman asunnon, minne myös Matti muutti. Matti sai vakuutettua Sannan siitä, että hän vähentää juomistaan ja hankkii työpaikan. Asiat eivät kuitenkaan muuttuneet, vaan päinvastoin pahenivat.

-Se oli yhtä helvettiä. Matti ryyppäsi ja ryyppäsi, ja aina sanoi, että lopettaa sen homman. Saatoin löytää sen tyhjiä viinapulloja pyykkikorista, vaikka se väitti, ettei ole juonut yhtään. Ja kun se otti viinaa, alkoi haukkuminen. Se lyttäsi minut ihan maan rakoon.

Solvaamisen lisäksi kuvioihin astui myös fyysinen väkivalta.

-Monet kerrat me painittiin. Muutaman kerran se myös läppäsi minua. Ei kuitenkaan koskaan kunnolla lyönyt. Enemmän se oli sitä henkistä väkivaltaa. Minun koira onneksi puolusti minua aina. Se haukkui ja meni näykkimään Mattia. Se voi olla yksi syy siihen. miksi väkivalta ei yltynyt niin pahaksi kuin se olisi voinut.

VIINANHUURUINEN ARKI

Sanna yritti saada Mattia ulos asunnosta monta kuukautta. Hän ei kuitenkaan ikinä lähtenyt. Lopulta Sanna oli niin väsynyt, että lopetti koulun kesken. Matti käytti sitä Sannan kiristämiseen. Jos Sanna kertoisi heidän asioistaan jollekin tai yrittäisi saada hänet asunnosta pois, hän kertoisi Sannan äidille koulun lopettamisesta.

-Olin sitten jo niin väsynyt, että alistuin tilanteeseen. Matti sai senkin käännettyä jotenkin ihmeellisesti, että on vaan parempi, että lopetan koulun kesken. Se sai tosi helposti puhuttua ihmiset puolelleen.

Pitkän aikaan sen jälkeen se soitteli minulle joka päivä ja uhkaili, että pimeillä kujilla tavataan ja sulle käy huonosti.

Pikkuhiljaa Sanna eristäytyi ystävistään ja vietti pääosan ajastaan Matin kanssa. Ainoastaan yksi hänen ystävistään tiesi hänen tilanteestaan, ei kuitenkaan läheskään kaikkea. Tämä ystävä olikin ainoa, jonka kanssa Sanna vietti välillä aikaansa. Saman ystävän luona Sanna oli silloin, kun Matti soitti, että hänellä on yllätys.

-Se oli hirveää. Tulin sisään ovesta ja siellä se oli vastassa aseen kanssa. Minä hyökkäsin suoraan Matin päälle ja revin aseen pois sen kädestä ja heitin parvekkeelta alas. Se ase ei ollut oikea, onneksi, mutta enhän minä sitä silloin tiennyt.

Silloin Sanna viimeistään tajusi, että hänen on päästävä eroon poikaystävästään.

Ase-episodin jälkeen arki jatkui vähän aikaa samanlaisena. Joka päivä Matti joi ja sammui milloin sänkyyn, milloin sohvalle. Eräänä päivänä Matin ollessa pois kotoa Sanna heitti kaikki Matin tavarat rappukäytävään. Sen jälkeen Matti ei enää palannut.

-Pitkän aikaan sen jälkeen se soitteli minulle joka päivä ja uhkaili, että pimeillä kujilla tavataan ja sulle käy huonosti. Minua pelotti tosi paljon, koska tiesin, että se pystyisi oikeasti tekemään minulle jotain. Vähän aikaan siinä meni, että katselin aina olan yli, kun kävelin yksin ulkona.

TALOUSAHDINKO ALKOI VIPEISTÄ

Vaikka Sanna oli päässyt Matista eroon, ei elämä vieläkään ollut helppoa. Itsetunnon murskaamisen lisäksi, Matti oli aiheuttanut Sannalle todella suuret velat ja luottotietojen menettämisen.

-Se alkoi niin, että Matti pyysi minua ottamaan pikavipin ja sanoi, että hänelle tulee rahaa pian, että hän maksaa sitten vipin pois. Näin tapahtui useamman kerran ja eihän se koskaan niitä maksanut. Siitä se kierre sitten lähti. Matti otti myös minun nimellä pikavippejä, niin paljon, että en itsekään ollut niiden määrästä kärryillä.

Pikavippien lisäksi Matti tilasi netistä itselleen tavaraa Sannan nimellä, sekä varasti häneltä rahaa. Sanna otti myös itse vippejä ajatuksenaan, että saisi maksettua niillä velkojaan pois. Pikkuhiljaa tilanne meni kuitenkin siihen pisteeseen, että velkaa oli jo niin paljon, että Sannasta tuntui helpommalta luovuttaa.

-Velkaa oli pahimmillaan noin 20 000 euroa. Sitä oli tosi hankala sitten selvittää, että paljonko sitä velkaa oikeasti kokonaisuudessaan on, koska kaikki laskut eivät olleet menneet ulosottoon. Maksoin ulosotolle monta vuotta velkoja, ja sinne tuli koko ajan lisää maksettavaa. Perintöfirmat laittoivat sinne koko ajan lisää laskuja, kun näkivät, että olen maksanut ulosottoon jotain.

Kun kaikki velat ulosottoon oli maksettu, ei mennyt kauaa, kun laskuja alkoi tulla koko ajan lisää.  Yhtäkkiä siellä oli taas kolme tonnia maksettavana.

Vuosi vuodelta velat kasvoivat kasvamistaan, eikä Sanna kertonut tilanteestaan kenellekään. Hän oli jo luovuttanut sen suhteen, että saisi velkaansa koskaan maksettua. Elämään tuli kuitenkin muutos, kun hän tapasi nykyisen avomiehensä Janin. Sanna muutti Oulusta Janin kotikaupunkiin Kajaaniin ja hankki työpaikan. Sanna ei kuitenkaan heti uskaltanut kertoa Janille veloistaan.

-Mietin tosi pitkään, että minun täytyy kertoa Janille tästä tilanteesta. Ja se oli sitten aika hauska tlanne, kun olin  yhtenä päivänä koiran kanssa lenkillä ja päätin, että kerron hänelle, kunhan pääsen kotiin. Mutta kun menin sisään, niin Jani olikin löytänyt kaikki ulosottolaskut ja se sitten kysyi, että mitä nämä ovat. Kerroin hänelle koko tarinan ja se oli tietenkin tosi järkyttynyt.

Kun Jani sai tietää Sannan veloista, ei Sannalla ollut täyttä käsitystä siitä paljonko hänellä on vielä laskuja maksettavana. Aikaa kului ja Sanna maksoi jokaisesta palkastaan 30 prosenttia ulosottoon, kunnes he yhdessä Janin kanssa  päättivät, että Jani ottaa pankista lainaa, jotta kaikki velat saadaan kerralla maksettua.

-Jani otti viisi tuhatta euroa lainaa ja maksoi minun velkani. Sovittiin, että minä sitten lyhennän hänelle lainaa. Kun kaikki velat ulosottoon oli maksettu, ei mennyt kauaa, kun laskuja alkoi tulla koko ajan lisää.  Yhtäkkiä siellä oli taas kolme tonnia maksettavana. Perintäfirmat eivät laita laskuja välttämättä suoraan ulosottoon, vaan ne voivat odottaa, että sieltä on kaikki maksettu. Eli ne voivat laittaa sinne periaatteessa laskuja milloin vaan kunhan ne eivät vain ole vanhentuneet.

VELATON ELÄMÄ

Yksi huono parisuhde sai aiheutettua paljon vahinkoa Sannan elämään. Tällä hetkellä Sanna on kuitenkin onnellinen ja velaton.  Tästä Sanna kiittää eritoten avomiestään Jania.

­-Kun tapasin Janin, niin palasin takaisin maan pinnalle. Nykyhetkeen verrattuna olin ihan eri ihminen silloin kun Jani tutustui minuun. Kun aloimme seurustella Janin kanssa en esimerkiksi kehdannut ottaa vaatteita pois hänen nähtensä.

Nyt voin miettiä taas tulevaisuutta, vaikka olinkin jo luovuttanut sen suhteen. Itsetuntoni on kasvanut todella paljon.

Sannaa hävettää se, että antoi tilanteen ajautua siihen pisteeseen mihin se loppujen lopuksi meni. Hän ei ole kertonut tarinaansa kenellekään muulle, kun yhdelle ystävistään. Sannan äiti tietää sen verran, että hänellä on ollut velkaa, mutta senkin hän kertoi vasta siinä vaiheessa, kun kaikki oli maksettu.

-Äiti aina kyseli, että: ”Jokos olet hakenut opiskelemaan?” Mutta enhän minä voinut hakea kouluun, kun minun oli pakko olla töissä, että saan maksettua velat pois. Nyt voin miettiä taas tulevaisuutta, vaikka olinkin jo luovuttanut sen suhteen. Itsetuntoni on kasvanut todella paljon.

Sannan, Matin ja Janin nimet ovat muutettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s