TRANSVESTIITTIYS TUO TURVAA

TEKSTI JA KUVAT MARI JÄNTTI

Kun Marika Tiittinen, 58, lähti ensimmäistä kertaa ulos naisten vaatteisiin pukeutuneena, oli kylmä, talvinen ilta.

– Olin kotona korva kiinni ulko-ovessa, että kuuluuko rapusta mitään ääniä. Kun mitään ei kuulunut ja käytävä oli pimeä, niin tilasin hissin ja painuin sillä alakertaan. Kun ala-ovellakaan ei tullut ketään vastaan, niin katselin nopeasti näkyykö ulkona ihmisiä. Sitten lähdin siitä kulkemaan ja kukaan ei purrut.

16586727_1432679323469944_651678788_o

Tästä illasta on kulunut aikaa viisi vuotta. Nyt Tiittisellä on yllään tumma jakku, vaaleanpunainen huivi, hyvin istuvat farkut ja korolliset nilkkurit. Kynsissä on ranskalainen manikyyri, luomissa ruskeaa luomiväriä ja meikkivoide on tasaisempi kuin monella naisella.

Tiittinen kiinnostui naisten vaatteisiin pukeutumisesta teini-ikäisenä.

– Joissain tilanteissa alkoi tuntua hyvältä pitää vaikka äitini tai siskoni vaatteita. Kiinnostuin meikeistä, vaatteista ja muista esteettisistä asioista.

Tiittisen vanhemmat ja hänen sisarensa eivät tienneet hänen erilaisesta pukeutumisviehätyksestään.

– En tiedä aavistivatko ne jotain aikoinaan kun olin teini-ikäinen, mutta ei sitä tällaisista asioista puhuttu 70-luvulla.

Naisten vaatteisiin pukeutuminen on vaihdellut Tiittisellä vuosien aikana. Välillä hän on ollut pitkiä aikoja ilman pukeutumista. Vuosituhannen vaihteessa Tiittisen elämässä sattui asioita, jotka nostivat naiseksi pukeutumisen taas esiin.

– Asiat kaatuivat niskaan ja sitten minä taas löysin pukeutumisen. Tuolloin vaimoni sai tietää asiasta ensimmäisen kerran. Keskustelimme paljon ja oli siinä erokin harkinnassa, mutta pysyttiin kuitenkin yhdessä koska lupasin lopettaa.

Naisten vaatteisiin pukeutuminen on vaihdellut Tiittisellä vuosien aikana. Välillä hän on ollut pitkiä aikoja ilman pukeutumista.

Asiaan tuli kuitenkin käänne vuonna 2012, kun asiat kaatuivat taas päälle. Oli vastuu iäkkäiden vanhempien hoidosta, yrityksen pyörittäminen ja lisäksi yliopisto-opintoja. Kriisin äärellä Tiittinen haki jälleen turvaa pukeutumisesta.

– Vanha suola alkoi janottaa ja vaimo arvasi, että nyt on homma taas esillä. Hän kysyi, haluanko pukeutua naiseksi, ja että se oli hänen puolestaan ok. Kun kuulin tämän niin, älyttömän iso kivi putosi sydämeltä. Silloin ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Siitä lähtien olen pukeutunut enemmän ja vähemmän naisten vaatteisiin.

Tätä nykyään vaimo hyväksyy täysin miehensä tarpeen pukeutua naiseksi. Vaimo on opettanut miehensä ompelemaan itselleen vaatteita, ja tällä hetkellä Tiittisellä on muutama vaateprojekti viimeistelemättä. Parilla on takana reilu 20 vuotta yhdessä oloa.

– Vaimoni tukee minua aivan mahtavasti. Yhdessä on katsottu meikkiasioita ja kumpikin käytetään saman meikkifirman tuotteita. Transvestiittius on osa meidän elämää.

Vaimon lisäksi vain muutama muu transvestiitti tietää Tiittisen toisesta puolesta. Hän kuitenkin uskoo muutaman muun kaverin aavistelevan jotain.

– Viime syksynä kävi hassu juttu, kun kaveri otti minusta kuvan uudet piikkikorkonilkkurit jalassa ja latasin kuvan tietenkin Faceen. En huomannut, että jaoin sen vahingossa siviiliprofiiliini. Kuva kerkesi olla tunnin siellä ja herätti hieman hilpeyttä, sen kummempaa siitä ei kuitenkaan tullut. Tietävät jos tietävät ja muistavat jos muistavat

Tiittinen suhtautuu rennosti niihin, jotka voisivat tuomita hänen toimintansa.

– Jos se joitain häiritsee niin se häiriö on muiden korvien välissä, ei mulla.

Monen tekijän summa

Tiittinen saa naiseksi laittautumisesta voimaa ja turvaa. Transvestiittisyys on syvällä hänessä, eikä mies usko, että sen piilottaminen hyödyttäisi.

– Jos on ollut hankala työviikko takana, niin sitten kun pistää itsensä viikonlopuksi nätiksi ja on sen viikonlopun naisena, niin siitä saa aivan älyttömästi voimaa. Seuraavalla viikolla minussa on taas voimaa kuin pienessä kylässä.

Tiittisen mukaan monet eri asiat vaikuttavat siihen, miksi mies haluaa pukeutua naiseksi. Hänellä yksi syy oli hankala lapsuus,  koivuniemen herraa tuli enemmän kuin tarpeeksi ja myös alkoholi pyöri kuvioissa jossain määrin.

– Meillä oli kova kuri. Isäukko oli ollut sodassa ja menetti aikalailla hermonsa siellä. Lapsuuden kokemukset ovat ehkä olleet yksi syy pukeutumiselleni, olen hakenut siitä tietynlaista turvaa.

Tiittinen miettii, että tarpeeseen pukeutua naiseksi on myös jokin hormonaalinen syy. Tarkkaan ei tiedetä mistä transvestiittisyys johtuu.

– Siihen voi olla geneettinen- tai hormonaalinen syy eli esimerkiksi hormonitoiminta ei ole sellaista kuin sen pitäisi olla. Myös ympäristötekijät vaikuttavat.

Pukeutumisestaan huolimatta Tiittinen kokee olevansa enemmän mies kuin nainen. Sisäisen naiseuden ilmaisu tulee esille vain pukeutumisessa.

Yhtä tiettyä syytä Tiittinen ei kuitenkaan osaa pukeutumishalulleen sanoa.

– Ei sitä osaa selittää, se vaan tuntuu hyvältä.

Tätä nykyään Tiittinen pukeutuu useita kertoja viikossa naisten vaatteisiin. Kotonakin hän oleskelee mieluummin tunikassa ja farkuissa kuin miesten vaatteissa.

– En välttämättä laita kotona meikkiä tai kynsiä, mutta naisten kamppeet päällä olen kotonakin. Se vaan tuntuu mukavammalta.

Pukeutumisestaan huolimatta Tiittinen kokee olevansa enemmän mies kuin nainen. Sisäisen naiseuden ilmaisu tulee esille vain pukeutumisessa. Hän ei ole ikinä miettinyt sukupuolen korjausta. Mutta miesten vaatteisiin hän pukeutuu vain kun on oltava miehenä.

– Miesten kamppeet jotenkin ahdistaa. Tietenkin esimerkiksi töihin pitää laittaa miesten vaatteet ja vaikka silloin jos käydään vaimon kanssa ruokakaupassa.

Arkitissit ja biletissit

Tiittinen ostaa vaatteensa pääasiassa nettikaupoista, sillä sieltä hän saa itselleen tarpeeksi isoja kokoja. Oulussa on vain muutama liike, josta melkein kaksi metrinen mies voi ostaa naisten vaatteita omassa koossaan. Myös kenkien ostaminen Oulun alueelta on osoittautunut haastavaksi.

– Kengän kokoni on 45, Tiittinen naurahtaa ja kopsauttaa nilkkurinsa lattiaa vasten.

Kun Tiittinen on käynyt naistenvaateliikkeissä sovittamassa vaatteita, häneen on suhtauduttu todella hyvin.

– Myyjät ovat tottuneet kaikkeen, maksava asiakas on maksava asiakas, kävelipä se vaikka päällään.

Tiittisen mukaan transvestiiteille löytyy netistä ihan kaikkea, on kenkää, vaatetta ja tissiä. Muutakin tosiaan tarvitaan kuin vaatetta.

– Nyt minulla on arkitissit, jotka on tehty klassisella riisiä pakastepusseissa – menetelmällä, Tiittinen kertoo ja taputtaa rintojaan. Sitten ovat biletissit erikseen. Ne ovat silikonia ja painavat melkein kolme kiloa.

Tiittinen liittyi Oulun Setaan vuonna 2013 tarkoituksena lähteä hakemaan itselleen tukea muun muassa pukeutumiseen. Hän sai kuulla, että erilaisille ryhmille olisi kyllä tulijoita, muttei vetäjää. Niinpä mies alkoi itse ryhmän vetäjäksi. Setan kautta Tiittinen on saanut uusia ystäviä ja paljon hyviä vinkkejä.

– Ryhmää vetäessäni olen huomannut, että nuoret eivät oikeastaan tarvitse apua pukeutumiseen, heille on luontevampaa pukeutua androgyynisti ja meikata. Tukea tarvitsevat miehet ovat kolmekymmentä vuotiaasta ylöspäin.

Apua tarvitaan meikkaamisessa, pukeutumisessa ja ylipäätään kaikessa, mitä naisena oleminen vaatii.

– Mäkin oon muutaman kerran näyttänyt miten kävellään kymmenen sentin koroilla kaatumatta. Leuka pystyyn ja kiintopiste jostain kaukaa, niin siitä se lähtee. Jos pistää vähänkään korkeammat korot jalkaan niin, kyllä siinä peppu alkaa pyöriä. Se lisää itsevarmuutta aivan eksponentiaalisesti, Tiittinen sanoo naurahtaa.

Jos Tiittinen liikkuu ilta-aikaan naisena, hän valitsee reittinsä tarkasti. Oulussa hän kiertää Letkunpuiston, Peppersin ja Hevimestan kaukaa. Mies on kuitenkin kohdannut hyvin vähän ennakkoluuloja kulkiessaan kaupungilla naiseksi pukeutuneena.

– Jotkut pikkupenikat saattaa huudella, mutta siinäpä se.

jpg_5919_ink_li

Transvestiitti, ei transu

Tiittisen mukaan yleinen väärinkäsitys on, että kaikki transvestiitit ovat homoja, vaikka suurin osa heistä on heteroita. Tiittinen tietää monia perheellisiä transvestiitteja.

– Itse olen niin hetero kuin olla saattaa, mutta kaikki transvestiitit eivät tietenkään ole. Näitä variaatioita on niin monia ja kaikki niistä ovat yhtä hyviä.

Tiittinen uskoo, että ihmisten väärä käsitys transvestiittien seksuaalisesta suuntautumisesta johtuu siitä, että seksuaalinen suuntautuminen ja oman sukupuolen ilmaisu sotketaan toisiinsa. Virheellistä tietoa on paljon liikkeellä, erityisesti netissä.

Vaikka Tiittinen on nykyään sinut transvestiittisyytensä kanssa, on hänellä silti välillä syyllinen olo.

– Välillä sitä häpeää ja syyllistää itseään aivan älyttömästi tästä, mutta toisaalta miksi syyllistää itseään asiasta, jolle ei mitään voi. Se on ominaisuus niin kuin silmien väri, se on minussa ja pysyy. Minä en sille mitään voi, niin mitäpä sitä itseään kiusaamaan.

Tiittinen pitää Suomen transvestiittikulttuuria hyvänä. Hänen mielestään myös Suomessa on alettu ymmärtämään, että on olemassa myös erilaisia ihmisiä. Asioista puhutaan suhteellisen avoimesti, mutta yhden sanan käytön hän haluaisi kokonaan pois.

– Sana transu on semmoinen, jonka haluaisin pois käytöstä. Se on erittäin ikävän sävyinen haukkumasana. Sitä ei kannattaisi käyttää, mieluummin voi sanoa vaikka transvestiitti tai pelkästään tiitti. Myös tyttöilijä on hyvä termi. Transu-sanan käyttäminen on puhdasta tietämättömyyttä ja sivistämättömyyttä.

Tiittisen mukaan yleinen väärinkäsitys on, että kaikki transvestiitit ovat homoja, vaikka suurin osa heistä on heteroita.

Vaikka transvestiitit ovat osa suomalaista kulttuuria, tietää Tiittinen monia transvestiitteja, jotka eivät pysty eivätkä halua tulla ulos kaapista ympäristön takia.

– Vaimo on saattanut sanoa, että älä ainakaan minun nähden pukeudu naiseksi, että mene vaikka autotalliin touhuamaan. On niin monta eri tapaa miten ihmiset toteuttaa transvestiittisuuttaan. Osa touhua makuuhuoneessa ja osa on sitten tätä toista ääripäätä, että mennä viuhotetaan tuolla kadulla.

Mies ihmettelee erityisesti Oulun hiljaista transvestiittitoimintaa. Tiittinen laskee nopeasti, että muutama prosentti Suomen väestöstä on transvestiitteja. Suomalaisia on tällä hetkellä noin viisi miljoonaa, miehiä hieman vähemmän kuin naisia.

– Jos ajatellaan karkeasti, niin miehiä on Suomessa noin kaksi miljoonaa. Sitten kun tämän muutaman prosentin otannan ottaa Ouluun, jossa meitä on noin 200 000, niin täälläkin pitäisi olla tuhansia transvestiitteja, mutta missä ne kaikki on? Mä olen löytänyt vasta kymmenen.

Tiittinen kävi aikoinaan terapiassa ja sai rohkaisua, että kaapista voi tulla ulos ja ettei siihen kuole. Epävarmalle transvestiitille hän suosittelisi kaapista ulos tulemista.

– Sanosin, että tule. Rohkeesti vaan. Pikku askelilla. Ensin voi tulla kaapista vain lähipiirille ja siitä sitten pikkuhiljaa laajentaa.

Yksi vastaus artikkeliiin “TRANSVESTIITTIYS TUO TURVAA

  1. Hyvä juttu! Mutta. Miksi ei koskaan kirjoiteta naisista, jotka tykkää pukeutua miehiksi? Ihan yhtä tärkeä asia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s