SOTA LAUTASELLA

kolumnikuva_sofia-01TEKSTI SOFIA HÄNNINEN

Mistä tunnistaa vegaanin? Se kyllä kertoo sen itse.

Kyseistä vitsiä on tullut kuultua viime aikoina tiuhaan tahtiin. Osa ihmisistä on innostunut siitä varsin paljonkin, ikään kuin joku olisi pukenut suuren ihmisryhmän ajatukset sanoiksi.
Mutta käännetäänkö kyseisen vitsi hetkeksi päälaelleen ja mietitään mitä se ehkä viestittää kertojastaan? Sanoisin, että ei ainakaan positiivisesta suhtautumisesta vegaaneja kohtaan. Vitsiinhän sisältyy viesti, että he ovat niin täynnä itseään ja paremmuuttaan, etteivät voi olla kertomatta veganismistaan.

Todellisuudessa kyse taitaa vain olla siitä, että kun eläinperäisistä tuotteista luopumisesta mainitsee missä tahansa yhteydessä, se tulkitaan negatiivisesti. Kärjistettynä voisi sanoa, että osan mielestä kuva Instagramissa jossa on pekonia, on normaali ruokakuva, mutta kuva, jossa on vegaanista ruokaa, on ärsyttävää ideologiansa tuputtamista. Eihän lihansyöntiä voi tuputtaa, jos se on itselle normi.

On varmasti olemassa myös niitäkin vegaaneja, jotka haluavat, että muutkin kiinnittäisivät syömisvalintoihinsa yhtä paljon huomiota kuin he. Vielä koskaan en kuitenkaan ole kuullut varsinaista esimerkkiä siitä, että joku olisi suoriltaan arvostellut toisen ruokatottumuksia päin naamaa. Siksi moiset yleistykset ideologian tuputtamisesta tuntuvat ennemmin mantralta, jota hoetaan, kun ei itse haluta muuttua.

En näe ympärilläni tuomitsevia vegaaneja, jotka nyrpistelevät naamaansa ruoalleni. Enemmän näen ihmisiä, jotka hermostuvat siitä, että joku toinen pystyy luopumaan jostain sellaisesta, josta ei itse kykene.

Missä vaiheessa meistä siis tuli ihmisiä, jotka pahoittavat mielensä toisten ruokavalinnoista? Jokuhan voisi järkeillä, että kasvissyöjät jättävät vain enemmän lihaa niille, jotka sitä haluavat. Jos näet työpaikkasi ruokalassa enemmän kasvisvaihtoehtoja, vähentääkö se liharuokasi nautintoa?

Missä vaiheessa meistä siis tuli ihmisiä, jotka pahoittavat mielensä toisten ruokavalinnoista?

Väittäisin, että ehkä jopa vähentää.

Selitys on yksinkertainen. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Tuska taas ei ole mukava tunne ja se yleensä halutaan purkaa johonkin. Etsikäämme siis syyllisiä –  ja ta-daa! Onneksi tätä varten on ihmisryhmä, joka ei joudu tuntemaan samanlaista tuskaa valintojensa pohjalta – vegaanit.

Voihan myös olla, että lihansyöjät ajattelevat, että nimenomaan heidät itse tuomitaan ruokatottumustensa perusteella, joten halutaan niin sanotusti iskeä ensin. Hyökkäys on tunnetusti paras puolustus. Valitettavasti mustavalkoinen ajattelu ja toisen ihmisryhmän lokaaminen harvemmin johtavat mihinkään rakentavaan, varsinkaan jos vika on omassa epävarmuudessa.

Pitäisiköhän sellaisiakin ihmisiä varten sitten keksiä oma vitsinsä? Sehän voisi mennä vaikkapa näin:

Mistä tunnistaa ihmisen, joka tuntee alemmuudentunnetta omista valinnoistaan?

Se kyllä kertoo sen itse, lyttäämällä muiden valinnat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s